På scen: Roffe Wikström Blues Band

Bluesräven Rolf Wikström övertygade med personlig värme

Rolf ”Roffe” Wikström har varit en blues- och gitarrockens trotjänare sedan 20-årsåldern. Med snudd på 30 album i bagaget tillhör han den mest rutinerade eliten. Roffe om någon är sedan många år en institution inom svensk bluesbaserad rock. Hans distinkta gitarrljud och sin karakteristiska, raspiga röst med vibrato går inte att ta miste på. Liknelser med bluesens stora såsom Roy Buchanan är inte sällan förekommande.

När vi igår lördag trampade ned mot centrala Kristinehamn möttes vi av ett folkhav av sällan skådat slag. Den här helgen är det ”Fastingen” på stan, en sedan många år traditionsenlig tivolimarknad med knallar, jippon och musikuppträdanden. Roffe och Knekta Kungar är kvällens stora namn och kommunen har skjutit till pengar för att få till stånd ett öppet scentält med fri entré. Lokala krogen Mastmagasinet stod för ölserveringen och att döma av rotationen på fyllda plastmuggar så gick det nog mer än plus minus noll i baren så här några dagar efter löning.

Bandet med Roffe i centrum kliver upp på scenen och publiken är med från första tonen. En hel del gamla örhängen känns igen och ikväll har tändarna bytts mot ölstänkare vilket får dem med gelé i håret att backa något från värsta vimmelvågen. För när folket sjunger med och viftar med armarna så går det blött till även under tak denna duggregniga kväll.

Med ett färskt album (läs recension av nya plattan här) i bagaget så ingår såklart lite av detta på repertoaren. Inte samma allsång då förstås – men det är faktiskt när bandet tonar ned tempot med låtar som nyskrivna, personligt känsliga ”Arton nätter, nitton dagar (satt jag vid min moders säng)” som man inser att gamle Roffe har ett verkligt djup i sitt textförfattande. Det handlar inte alls bara om uppdruckna pengar och misslyckade förhållanden.

                   -text under redigering-

Roffe signerade och sålde CD:s, jumprar, isskrapor(!), kylskåpsmagneter(?) mm…

I Kristinehamn har vi också en blues-Roffe och vi passade på att fånga dem båda på bild.

Text/foto: Peter Dahlén  Konsertfoto: Carina Carlzon

Roffe Wikströms hemsida: roffewikstrom.nu

1 Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>