På scen: The Tallest Man On Earth

Woody West presenterade
The Tallest Man On Earth
Trädgårn Göteborg 16 Maj 2011

396 sittplatser + 200 ståplatser på balkongen, slutsålt sedan flera månader tillbaka.

Bakgrund, discografi och förband.

Kristian Matsson, från Leksand sjöng tidigare i bandet Montezumas där även Jerker Henriksson från förbandet Francis var med. 2006 begav sig Matsson solo och The Tallest Man On Earth uppstod och följande Ep.s och fullängdare har släppts sedan dess:
2006 The Tallest Man on Earth, Ep
2008 Shallow Grave.
2010 The Wild Hunt
2010 Sometimes the Blues is Just a Passing Bird, Ep

Kvällens låtar:
I Won’t Be Found
The Gardener
Shallow Grave
Trouble Will Be Gone
Where Do My Bluebird Fly
You’re Going Back
Love Is All
Tangle in This Tramped Wheat
The Dreamer
King of Spain
Ny låt
Pistol Dreams
Thrown Right at Me duett med Amanda Bergman (Hajen, Jaw Lesson, Idiot Wind)
Extranummer
The Drying of the Lawns
Kids on the Run

Förbandet Francis är från Dalarna och består av:

Petra Mases | Sång, piano & megafon
Jerker Henriksson | Gitarr
Petter Nygårdh | Trummor
Tim Grundtman | Bas
Jakob Grundtman | Ljudtekniker

Francis var en glad överraskning då jag inte hört mycket av dem tidigare. Petra Mases röst berörde mig på ett speciellt sätt. Bandet känns tajt och låtarna med högre tempo var att föredra denna kväll. Bandet spelade i ca 30 minuter och jag kommer definitivt lyssna mer på Francis.

 
The Tallest Man On Earth, konserten.

Ur högtalarna ljuder tonerna av Håkan Helllström’s, För sent för Edelweiss, Du säger att kärleken, aldrig varit till för dig … Ljuset släcks ned och bakgrundsmusiken tystnar.

The Tallest Man On Earth, Kristian Matsson, äntrar scenen och publiken är med direkt. Han är inte särskilt lång men han kastar en skugga mot draperiet som tornar upp sig lika högt som de förväntningar som ligger i luften.

Redan från första låten så känner jag att detta kommer att bli bland det bästa jag sett och hört, jag vet inte varför men det är just den känslan han förmedlar från första låtens första anslag. Han levererar den ena topplåten efter den andra, växlar mellan högt och lågt, starkt och svagt. Låtarna framförs med en närvaro som ger mig ståpäls, tårar i ögonen och ett ständigt leende på läpparna.

Det är turnéstart i Göteborg och han säger sig vara nervös för att han inte spelat live på länge och vissa låtar var det länge sedan han framförde överhuvudtaget så han tappar bort sig några gånger, vilket bara gör det mänskligt, charmigt och varmt.

Som du kanske har hört på skivorna så är Kristian en brilliant musiker, sångare och låtskrivare. Men han är mer än det. Han har en sagolik humor och en underbar mimik. Vi i publiken får många härliga skratt under kvällen.

Under kvällen plockar han in delar av Francis till hjälp under som under The Dreamer. Trummor och bas ger mer tyngd och killarna stannar kvar under några låtar. Tillsammans gör de King of Spain till en riktig rökare. ”- Detta är sjukt bra”, tänker jag för mig själv. Matsson sätter sig vid pianot och publiken tror på Kids on the Run, men nej det har inte han tänkt, han bjuder på en ny låt i stället. Mycket bra är den med, skiljer sig dock lite från tidigare låtar. Amanda Bergman (Hajen, Jaw Lesson, Idiot Wind) äntrar scenen och de sjunger en duett, Thrown Right at Me, äkta kärlek lyser ur ögonen och man blir som publik varm i hela kroppen och sitter där med ett fånigt leende på läpparna.

Under spelningen använder han sig av tre gitarrer och piano, som sagt. Slutligen plockar han fram banjon och framför Kids on the Run, låten som på skivan spelas på piano. ”- Det var så här den var skriven från början”, berättar han.
Denna fantastiska låt som framförs på detta underbara sätt avslutar en av de bästa konserterna jag upplevt.
Sammanfattningsvis så kan jag väl konstatera att även om Kristian Matsson inte är så lång rent fysiskt sett, så blir han självklart The Tallest Man On Earth med den musik han levererar!
Inte ens hans egna skugga på draperiet är lång nog för att mäta sig med hans storhet.

PS måste bara slå ett slag för Woody West som anordnar otroligt många bra konserter. Så är du i Göteborg och är sugen på musik när den är som bäst, kolla upp vad Woody West har att bjuda på http://www.woodywest.com/ DS

Text: Ingela Linusson Konsertfoto: Maria Gunnesson

2 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>