Total samspelthet

FAKit 277

2015-02-20 First Aid Kit Örebro Conventum
Publik ”lapp på luckan”(läs slutsålt) ca 2100

Betyg 5

Att ha kravallstaket längs hela scenen kanske inte är nödvändigt när dessa überproffsiga systrar öser på med sina trallvänliga men också högtidliga countrydängor, men det underlättar dock mycket när man ska stå i diket och ta bilder för trångt var det i publiken.

Det var knappt så att det gick att röra sig nånstans i lokalen så det var tur att det inte var en massa hårdfestande metallare utan istället en ”kaffe och kanelbulle”-publik. Förbandet som bestod av endast en person, Jo Rose, vars musik är som en modern Dylan och öppnade hela kvällen med sex stycken ballader.

De båda tjejerna i First Aid Kit har ett förflutet i Örebro genom att de bott där tidigare. Deras pappa var basist i det gamla 80-tals bandet Lolita Pop (numera deras ljudmixare) så det var delvis en hemmapublik som skulle tillfredsställas denna gång. Klarade de det? Ja med bravur.

FAKit 146

Hit efter hit radades upp och en låt framfördes helt unplugged och då menar jag utan förstärkare och mikrofoner. Publiken uppmanades att inte prata under låten och den hördes utan problem, mycket bra dessutom. Ett riktigt annorlunda koncept och det visade ytterligare en sida som denna musikaliska duo behärskade.

FAKit 063

Samspeltheten är total och man kan förstå att deras redan högt uppskattade låtar får uppmärksamhet framförallt i USA, där deras framgång nått höga höjder och förmodligen kommer att nå ännu högre för den delen.

FAKit 039

Ca 90 minuter varade giget och låtar som Blue, Master pretender och My silver lining med sina starka refränger fastnar och följer med hem efter konsertens slut. Deras tre studioalbum rekommenderas varmt, för detta än nåt av det bästa som hänt svenskt musikliv i modern tid.

Johan Jansson

 

Fler bilder…

FAKit 032

FAKit 108

FAKit 213

FAKit 070