Ölflaska i plast gör comeback

 

För oss som tar cykeln till affären även när det är blixthalka så har vi här en välkommen nyhet för säsongen. En näst intill okrossbar halvliters PET-flaska från Carlsberg som funkar lika bra på picknick som på en finare hemmabjudning.

Carlsberg Sverige var först ut med lanseringen och PET-flaskans design med kronkork ska skapa rätt ölkänsla för konsumenten. Personligen hade jag föredragit skruvkork i sommar även om Carlsbergs lösning förstås är coolare då det ju faktiskt ser ut som glasflaskan.

En ”premium PET-flaska” väger en tiondel av vad en engångsglasflaska gör och har mindre miljöpåverkan tack vare effektivare återvinning och lättare transporter.

Priset på Systembolaget för en Carlsberg Export  50cl PET (nr 1435) är 15,90 kr och alkoholhalten stannar på 5,1 %. Carlsberg Hof 4.2 % (nr 1365) 15.10 kr. Den som vill ha en flaska utan alkohol kan istället ta en titt på Carlsberg Non-Alcoholic (nr 1985) och priset är 9,90 kr för en 33cl engångs glasflaska.

En liten varning måste dock utfärdas då PET-flaskan är lätt att förväxlas med glasflaskan. Om man som jag tar ett fast grepp om flaskan samtidigt som man håller öppnaren med den andra handen – ja då är det näst intill omöjligt att inte spilla. Med skruvkork hade problemet varit löst. Då hade vi inte ens behövt en öppnare.